Holiday in Ice

Voorstelling geschreven door Ischa Meijer met muziek van Henk van de Meulen. Met in de hoofdrollen: Jenny Arean, Ischa Meijer en Bas Odijk (aan de piano). De regie was in handen van Dimitri Frenkel Frank.

Het verhaal

Het verhaal, dat in 2015 heet te spelen, maar die grap wordt slechts kort volgehouden, begint sterk. De voormalige tienerster Jopy A. woont op een ijsschots en praat strijkend, alsof zij in een monoloog staat van Dario Fo. Het volwassen orgasme ontsnapt. Op die schots komt de rijk geworden Izzy M. op bezoek. Jopy was tot dat moment tamelijk ongelukkig. Hij verkracht Jopy al snel. De hitte die daarbij loskomt doet een ijsberg smelten en daardoor kunnen de sindss 1944 ingevroren Duitse filmster Poly Negra en regisseur Erich von Stohalm in beeld verschijnen. Jopy, Izzy, Poly en Erich gebruiken in rap tempo dialogen, monologen en telefoongesprekken om zogenaamd cynische grappen te maken over het Jood zijn, de Tweede Wereldoorlog, seks, film, amusement, kinderboeken, Duitsland en wat al niet meer. Leuk is het zelden, provocerend nooit. De provocatie zit alleen in de titel van het programma. Daartegen heeft vrijdagmiddag de multinationale organisatie Holiday on Ice dan ook een kort geding aangespannen en verloren.

Rollen

Jenny Arean en Ischa Meijer

Credits

Piano:Bas Odijk

Regie:Dimitri Frenkel Frank

Premièredatum

Onbekend

Recensies

Recensie: Jenny Arean houdt zelden leuke Izzy M. op de been.

"Wat zou het Nederlands amusement zijn zonder God, Jezus, Bhagwan, kromme woordspelingen en dergelijke," vraagt "de vleesgeworden smakeloosheid Izzy M. zich af in zijn nieuwste muzikale komedie Holiday in Ice. Een goede vraag in dit programma vol scherts, satire en ander snoepgoed (Jopy A.), naar ideeën van regisseur Dimitri Frenkel Frank. Het antwoord ligt voor de hand: niks. Of het Nederlands amusement ook niets voor zou stellen zonder Izzy en de zijnen is een vraag die minder makkelijk te beantwoorden valt, want Izzy is des te lastiger sinds hij komedies presenteert met Jenny Arean aan zijn zijde (maar daaraan schijnt binnenkort een einde te komen) en nu hij zowaar zelf ook één aardig nummer aan "Holiday in Ice" bijdraagt. In dat nummer speelt Ischa Meijer een Afrikaanse gastarbeider, die theaters schoonmaakt en zich angstig afvraagt wat er met hem gebeuren moet als minister Brinkman zo doorgaat met bezuinigingen. Een cabaretnummer van niveau en het enige waarin Ischa zijn waarschuwing "ik pas er wel voor op van mezelf een karikatuur te maken" niet in de wind slaat.

Bron: Ruud Gortzak; De Volkskrant, 28 februari 1983