Je Moet Er Mee Leren Leven

Producent John de Crane had voor het seizoen 1975-1976 plannen voor een nieuwe musical, getiteld Badeloch. Annie M.G. Schmidt zou deze samen met Guus Vleugel schrijven voor de cabaretière Jasperina de Jong. Annie en Guus Vleugel waren grote bewonderaars van elkaars werk. Annie: "Ik heb altijd tegen hem opgezien en hij tegen mij, wat ik merkwaardig vond." Vleugel: "Ik dwéépte met Annie (...) Ze was een van de leukste mensen die ik gekend heb: geestig en totaal niet geborneerd." Badeloch zou een bewerking zijn van Vondels Gijsbrecht van Amstel. Maar het plan ketst af op Jasperina de Jong, die de musical en de samenwerking met Annie en Guus Vleugel niet ziet zitten.

In plaats hiervan presenteert John de Crane een cabaretprogramma van Annie en Guus Vleugel, "Je moet ermee leren leven". Hoewel er in het programma geen onderscheid gemaakt wordt, is duidelijk dat Vleugel meeste liedteksten schrijft dialogen. Actuele onderwerpen worden met enig sarcasme behandeld: het platte vermaak van de radio ('Vertrossing'), de bedrijfspsycholoog die het niet meer ziet zitten en zelfmoord wil plegen en de teloorgang van de idealen van de jaren zestig. Criticus C.B. den Doolaard noemt "Je moet ermee leren leven" in Het parool: "Acceptabel vertier."

Het verhaal

Nummers (onder andere): Ze hadden gelijk, Machteloos, Direktiekantoor I, Vertrossing, Spreiding, Ethologie, Supermarkt, Rose wolk, Direktiekantoor II, Mijn lijfwacht, Herstel, Springbalsemien, Codelier, Ziekenhuis, Doe-het-zelf plutoniumbom, Voor ik op je uitgekeken ben, Krabben, Wat jammer nou, De bruiden, De heer en mevrouw De Bruin, Ze hadden gelijk, En nu... onze therapie (samen met Guus Vleugel)

Rollen

Spelers: Conny Stuart, Sylvia de Leur, Jenny Arean, Cor van den Brink, Hans van der Gragt, Patrick Theunisse en Herman Crebas.

Credits

Producent John de Crane

Premièredatum

Onbekend

Overig