Prijzen

In Nederland worden ieder jaar tal van cabaret- en kleinkunstprijzen uitgereikt. Ook Jenny heeft tijdens haar carrière diverse prestigieuze prijzen in ontvangst mogen nemen, zoals de Johan Kaart prijs, een Edison een Gouden Harp en de Annie M.G. Schmidt-prijs.

1985 - Johan Kaart Prijs

In 1985 won Jenny Arean de Johan Kaart Prijs voor haar show "Gescheiden Vrouw Op Oorlogspad". Deze prijs, uitgereikt door de "Stichting ter Bevordering van de Blijspel-Klucht-Kunst" voor diegenen die zich op uitzonderlijke wijze hebben onderscheiden op komisch gebied in een vrije productie, is in de afgelopen jaren ook gewonnen door onder andere: Youp van 't Hek, Martine Bijl, Leen Jongewaard, Mini & Maxi en Adèle Bloemendaal.

1985 - Scheveningen Cabaret Prijs

In 1985 had Stichting Promotie Den Haag de eer om de Scheveningen Cabaret Prijs uit te mogen reiken aan Jenny Arean. De prijs werd uitgereikt door Martine Bijl.

De Scheveningen Cabaret Prijs is inmiddels een stille dood gestorven, maar de Stichting Promotie Den Haag reikt nu ieder jaar de Publieksprijs uit. Paul van Vliet was de eerste die deze overhandigd kreeg.

1992 - De Annie M.G. Schmidt-prijs

In samenwerking met stichting Conamus vindt sinds 1992, tijdens het 'Amsterdams Kleinkunst Festival', de uitreiking van de Annie M. G. Schmidt-prijs plaats aan de tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest van het beste theaterlied dat dat voorafgaande jaar in het theater te horen/zien is geweest.

Deze prijs is als uitvoerende artiest toegekend aan Jenny Arean, maar ook aan Jan Boerstoel en Martin van Dijk voor respectievelijk de tekst en de muziek voor het lied "Iemand moet het doen". Dit lied is uitgevoerd door Jenny Arean in haar show "De Dame Zet Zich Schrap" en is terug te vinden op de gelijknamige cd.

In de jury zaten: Joop Koopman (voorzitter), Ruud Bos, Henk van Gelder, Willem Nijholt en Michel van der Plas.

1993 - Gouden Harp

In 1993 won Jenny Arean De Gouden Harp. Dit is een prijs voor het oeuvre van een Nederlands artiest, terwijl de Zilveren Harp een aanmoedigingsprijs is. De prijzen worden jaarlijks tijdens het Gouden Harpen Gala uitgereikt.
Door de jaren heen zijn Gouden Harpen aan vele andere grote Nederlandse artiesten uitgereikt, waaronder Liesbeth List, Freek de Jonge, Youp van 't Hek, Rene Froger, André Hazes, The Nits, Andre van Duin en Boudewijn de Groot.

1994 - Edison

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland. De prijs wordt al sinds 1960 uitgereikt aan een album van bijzondere kwaliteit. In 1994 won Jenny Arean haar prijs in de categorie "Populair - beste luisterlied". De Edison is vergelijkbaar met de Grammy en Brit Award en wordt ieder jaar door een onafhankelijke jury vastgesteld.

Deze prijs werd in de loop der jaren ook gewonnen door: Jan Boerman, Denise Jannah en Ton de Leeuw.

1996 - Gouden Notenkraker

Deze prijs wordt door de Nederlandse Toonkunstenaarsbond uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk maken voor de Nederlandse popmuziek.
In 1996 werd deze prijs aan Jenny Arean toegekend. Diverse andere Nederlandse artiesten hebben deze prijs in ontvangst mogen nemen: Anny Schilder, Rowwen Hèze, Bløf, Sexteto Canyengue, Het Goede Doel, The Houdini’s en Pater Moeskroen.

1997 - De Annie M.G. Schmidt-prijs

Deze prijs is als uitvoerende artiest toegekend aan Jenny Arean, maar ook aan Jurrian van Dongen en Martin van Dijk voor respectievelijk de tekst en de muziek voor het lied "Halleluja Amen". Dit lied is uitgevoerd door Jenny Arean en Lucretia van der Vloot.
In de jury zaten: Seth Gaaikema (voorzitter), Annemarie Oster, Patrick van de Hanenberg, Cor Bakker, Rob Crispijn.

1999 - Kleinkunst-Edison

In 1999 kreeg Jenny Arean in de Kleine Komedie te Amsterdam de Kleinkunst-Edison uitgereikt. Ze werd bekroond voor haar omvangrijke oeuvre.

2009 - Zilveren Nipkowschijf

De Zilveren Nipkowschijf is een prestigieuze Nederlandse televisieprijs die in eerste gehalte zilver is uitgevoerd. De prijs is vernoemd naar de Nipkowschijf, een uitvinding van Paul Nipkow die wel wordt gezien als de uitvinder van de televisie. Hij wordt ieder jaar uitgereikt door de televisiecritici van dagbladen en tijdschriften, verenigd in de Stichting Nipkow.

In 2009 werd aan de serie "'t Vrije Schaep" de zilveren Nipkovschijf toegekend. In deze serie nam Jenny de rol van Riek Balk voor haar rekening.

2016 - Blijvend Applaus-prijs

De Stichting Blijvend Applaus werd in 1962 opgericht met als doel sterren uit de amusementswereld zo nodig financieel te ondersteunen. Omdat er inmiddels betere sociale voorzieningen bestaan is de doelstelling van de stichting aangepast. Tegenwoordig is het doel artiesten te eren die hun sporen hebben verdiend. Dat gebeurt met de Blijvend Applaus Prijs, die sinds 1997 tweejaarlijks en sinds 2007 jaarlijks wordt uitgereikt.

Uit het juryrapport: "Jenny Arean heeft nog geen afscheid genomen. Maar de Blijvend Applaus Prijs komt haar nu al toe. Zij is de beste chansonnière van Nederland, die met een onverzettelijke overtuigingskracht en fonkelende expressie zingt wat ze te zeggen heeft. Gretig en genietend".

2018 - Orde Nederlandse Leeuw

De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste en hoogste civiele ridderorde in Nederland. Koning Willem I heeft de Orde ingesteld op 29 september 1815. Iemand komt in aanmerking voor een onderscheiding in deze orde als iemand een prestatie van zeer exceptionele aard heeft geleverd voor de samenleving.

In 2018 is Jenny benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zij kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

"Aanstormend talent zien u als een voorbeeld", "Schaap met duizend poten zou uw café moeten heten" en "uw publiek laat zich aan het lachen maken, laat zich inspireren en ontroeren", zijn een aantal quotes uit de toespraak van Van Aartsen.

2024 - Margriets 60 boven 60

Margriets 60 boven 60 is dé lijst met vrouwen van zestig jaar en ouder die maatschappelijke impact maken in Nederland. Zij verrichten baanbrekend werk, inspireren anderen met hun vakkennis en/of maken de weg vrij voor andere vrouwen. De lijst is samengesteld door de adviesraad, bestaande uit journalist en tv-persoonlijkheid Janny van der Heijden (voorzitter), politica Khadija Arib, presentator en columnist Noraly Beyer, hoogleraar cardiologie Angela Maas en Margriet-hoofdredacteur Helene van Santen.

“Ik hoop dat ik door het winnen van deze prijs kan laten zien dat je de regisseur bent van je eigen leven en dat je zelf kunt kiezen om te doen waar je blij van wordt. Ik houd van mijn werk en hoop het te doen zolang mijn stem het nog goed doet. Gelukkig hoeft het leven niet te stoppen bij zestig, zeventig, en eventueel tachtig!", aldus Jenny.