Annie

Verhaal

De musical gaat over een meisje genaamd Annie. Zij brengt haar dagen door in een weeshuis onder het zware regime van directrice Miss Hannigan in de hoop ooit weer haar ouders terug te zien. Bij toeval wordt Annie uitgenodigd een paar dagen door te brengen bij miljonair Daddy Warbucks. Het wordt een bezoek dat haar leven voorgoed zal veranderen.

Jenny over de rol

"Ik ga voor het eerst in mijn carrière een echt takkenwijf spelen. Nog het meest in de buurt van dit over the top-karakter van kinderen en dieren hatende directrice komen de vrouwen die ik weleens speelde in de sketches met Dimitri Frenkel Frank. Ik kan me helemaal laten gaan. Ze is ook nog drankzuchtig. Verrukkelijk voor toneel!"

"Ik ga ook voor het eerst in mijn carrière spelen met jonge kinderen. Ik maak op mijn leeftijd kennis met allemaal nieuwe dingen in het vak." Lachend: "Ik voel me nu al helemaal boosaardig."

"Miss Hannigan is zo heerlijk om te spelen. Een dronken vrouw die een hekel heeft aan kinderen." Voor Jenny is het een hele andere rol dan haar personage in ‘het Schaap’, maar dus niet minder leuk. "Ik heb het ook eigenlijk wel voor mijn kleindochter gedaan", geeft Jenny toe. Haar kleindochter is helemaal gek van Annie en heeft de film al ontzettend vaak gezien. "Ze is hartstikke trots dat oma nu te zien is deze voorstelling en bij de try-outs zit ze zeker in de zaal."

Dat Jenny haar rol moet delen met Gerrie van der Klei vindt ze geen enkel probleem. "Je wordt toch ouder en dan heb je niet zoveel zin om van hot naar her te reizen. Zelf hou ik ook erg veel van theater en als ik alle dagen in Annie zit heb ik geen vrije tijd meer. Dat vind ik toch wel erg belangrijk, dus dit is een goede oplossing."

De cast

Daddy Warbucks - Tony Neef
Miss Hannigan - Jenny Arean en Gerrie van der Klei
Grace - Maike Boerdam
Roosevelt / us Daddy Warbucks - Raymond Kurvers
Rooster - Joey Schalker
Lily - Cindy Bell

Miss Greer / us Grace - Dorien Rozendaal
Burt Healey / Drake / us Rooster - Diederik Rep
Harold Ickes / us Roosevelt - Nick Fleuren
Boylan sister/ secr. Roosevelt / us Lily - Natasha Willems
Bundles / Louis Howe - Henk van den Bos
Hotdogverkoper - Pieter de Groot
Ster in spé - Fenna Ramos
Pepper - Lisa Scheffer
Boylan sister - Charlotte de Graaf
Boylan sister - Sylvia Boone
Fred Mc. Cracken - Sander de Graaf
Bediende - Bjorn Nabbe

Recensies

Recensie 1: Vol Bosch theater juicht Annie & komische Jenny Arean toe

Zondagmiddag -25 november 2012- beleefde Den Bosch [TheateradParade] de première van de musical Annie, een productie van Albert Verlinde Entertainment. De zaal zat vol met -deze middag -relatief veel jeugd, die op de populaire musical waren afgekomen. Het verhaal over een een elfjarig weeskind Annie [Mirre Licht], dat door een New Yorkse miljardair in huis wordt opgenomen, maar die op zoek is naar haar ouders, moet met haar rol, waarin veel liedjes ['Morgen, ja Morgen komt er een nieuwe dag'] voorkomen- jongeren erg aanspreken.

Daar tussendoor fladdert Miss Hannigan, een nogal beschonken weeshuismoeder die het publiek met al haar mimieken en gekke fratsen meetrekt in haar komische rol.

Niet alleen Annie stal de emoties en het enthousiasme van het publiek, uiteraard ook de 70-jarige Jenny Arean kreeg, met name bij de ouderen, vaak de handjes op elkaar. Tony Neef vertolkte de rol van de rijke fabrikant Oliver Warbucks. De acteur die vaak een rol heeft in animatiefilm en een rijk muzikaal verleden heeft, mag zich ook rijk voelen met een stem die staat als een huis.

Albert Verlinde Entertainment bracht weer veel jong talent in huis, dat zich soepel en relaxed -swingend -op een groot podium bewoog. Soms is die jeugd nog zo jong dat er nog alle tijd rest om de scherpe stemmetjes wat bij te polijsten.

Uit: www.bastionoranje.nl, 25 november 2012

Recensie 2: "Kijk uit, Annie steelt je hart!"

Annie, Wie heeft er niet gehoord, van het weesmeisje met rode krullen die het hart van Oliver ‘’ Daddy’’ Warbucks doet smelten? Ze is terug in Nederland (met de Kerst in Antwerpen) en hoe! Albert Verlinde Entertainment brengt een eigentijdse versie van Annie in de Nederlandse theaters.

Annie gaat niet alleen over een weesmeisje, dat op zoek is naar haar ouders en met de kerst mag logeren bij de rijke miljardair Warbucks. Het gaat ook over crisis, hoe geld het slechtste in mensen naar boven haalt en hoe een kind het hart van een stugge chagrijnige en vooral rijke man weet te veroveren. Een verhaal dat juist in deze tijd weer zo actueel is.

De eerste scènes worden gespeeld door de kinderen uit de musical. Deze scenes zitten goed in elkaar. Het is zichtbaar dat er veel gerepeteerd is. Er wordt zuiver gezongen, ze weten wat ze moeten doen, waar ze op toneel moeten staan en hoe ze lief en aandoenlijk moeten zijn. Deze weeskinderen wil je het liefst in je armen sluiten.

In het programmaboekje valt te lezen dat een van de kinderrollen, Pepper, wordt gespeeld door de 20-jarige Lisa Scheffer. Het valt totaal niet op dat zij al zo oud is. Haar acteerwerk is fantastisch, ze kan zo door voor een meisje van 13. Met elkaar zetten ze een geweldige ‘’Hey Buschauffeur ‘’ neer. De kinderen bewijzen dat ze tegelijkertijd kunnen zingen en acteren, ook het dansen gaat ze heel goed af. De zaal barst na dit nummer in een verdiend oorverdovend applaus uit. Mirre Licht die de rol van Annie speelt is de ster van de voorstelling. Niet omdat Annie de hoofdrol is, maar vooral door haar loepzuivere stem, fantastische acteerwerk, open vrolijke gezichtje en haar innemendheid waarmee ze het hart van Oliver ‘’Daddy’’ Warbucks en het publiek in de zaal weet te veroveren.

“Daddy”Warbucks wordt gespeeld door Tony Neef. Het heeft hem zijn haar gekost, een teken dat hij het heel serieus neemt en dat is te zien. In het begin is het een harde, bijna criminele man. Er lijkt geen greintje gevoel in hem te zitten totdat hij Annie steeds beter leert kennen en zijn gevoel durft te tonen. Tony Neef weet deze twee uiterste fantastisch uit te werken. Het punt waarop hij van de strenge stugge man, in een man met gevoel verandert is indrukwekkend. Zijn samenspel met Maike Boerdam, zij speelt zijn assistente Grace Farell, is van hoog niveau . Ze voelen elkaar haarfijn aan. Er is duidelijk chemie tussen hen. De manier waarop ze met Annie omgaan en hoe zij van haar houden is alsof ze al jaren getrouwd zijn en samen een kind opvoeden. Zowel Tony als Maike mogen in Annie laten horen dat ze kunnen zingen, Maike zelfs het gevoelige ‘’Morgen’’ wat echt ontroert.

De eer om Miss Hannigan te spelen is aan Jenny Arean, ze zet een echt loeder neer. Een mens dat je direct haat, waar je bijna bang voor bent en die je het liefste van het podium wilt halen en de vloer wil laten boenen totdat die glimt zoals het dak van The Empire State Building. De Kap en Grime hebben bij haar goed werk verricht. Ze is lelijk gemaakt waardoor haar rol nog meer overtuigt. Joey Schalker en Cindy Bell zorgen met hun rollen van Haantje Hannigan en Lily Waldorf voor de komische noot in het stuk. Ze vullen elkaar aan en hebben al snel de lachers in de zaal op hun hand. In het ensemble speelt en danst Pieter de Groot mee. Hij valt op, van begin tot het eind. Hij danst met veel souplesse. Hij heeft al eerder laten zien dat hij een begaafd danser is en het wordt tijd dat hij een grotere rol krijgt in een musical waarbij hij zijn danskunsten echt kan tonen.

‘’Annie’’ is echt musical musical. Er wordt in gedanst, zelfs tapdans passeert de revue, gezongen en geacteerd. Albert Verlinde weet dat de vertaling wel snor zit als hij Allard Blom laat vertalen. Zijn vertalingen voor familievoorstellingen zijn altijd raak. Korte krachtige teksten, herhaling en eenvoud maken zijn vertalingen heel geschikt voor kinderen. De kleding past goed bij de tijd en personages, op de pruik van Grace Farrell na. Deze oogt stug en onvriendelijk terwijl zij juist een hartverwarmende vrouw is. De choreografie is tijdloos en past goed bij het verhaal. Tapdansende mannen die voorbij komen wanneer Annie naar een musical gaat, is leuk gevonden om zo even terug te blikken naar musicals uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

Het decor is eenvoudig, vooral functioneel en met enkel een kleine verandering in meerdere scènes bruikbaar. Sommige scènes hadden wellicht wat verder uitgediept kunnen worden, de personages Haantje Hannigan en Lily Wardorf hadden wat meer mogen groeien. Ook is de overgang van de ene naar de andere scene soms wat abrubt. Je bent nog in het ene moment en gaat dan direct over naar een volgende passage, welke niet altijd even logisch lijkt. Desalniettemin is deze versie van Annie een heerlijke show.

Annie de musical is een fijne familievoorstelling, een voorstelling die je een keer gezien moet hebben. De musical zorgt voor een lach en een traan. Zeker in de periode rond Kerst is dit een voorstelling die je gewoon moet gaan zien.

Door Femke van Arendonk, 9 november 2012