Nieuws

Juni 2024

Eind juni was Jenny te zien tijdens de "Vriendenloterij concerten" in het concertgebouw in Amsterdam. Jenny zong "Het is over", "Zing dan" en een duet met Jamai "Vluchten kan niet meer".

Klik hier voor meer informatie.

Januari 2024

In acht nieuwe afleveringen van Verborgen verleden duiken bekende Nederlanders in hun eigen familiegeschiedenis voor antwoorden op deze vragen. Hiervoor moeten ze op reis. Soms heel ver terug in het verleden, soms veel dichterbij. Voor iedereen is het de vraag waar de reis hen zal voeren en voor welke verrassingen ze komen te staan. Voor Jenny Arean voert de reis ook naar Stadsarchief Amsterdam en naar Antwerpen.

Eigenlijk houdt één vraag Jenny Arean al haar hele leven bezig: wie was nou de vader van haar oma? En kloppen de verhalen van haar moeder en oma wel over de chique meneer die Jenny’s overgrootvader zou zijn? Als Jenny de archieven induikt, lijkt het allemaal toch net even anders te zijn dan haar al die jaren is voorgeschoteld.

De uitzending is op zaterdag 17 februari 2024 op NPO 2.

Klik hier voor meer informatie.

November 2023

In het Sinterklaasjournaal van 20 november had Jenny samen met Hans Croiset een rolletje als Jan en Rietje, over de stress die de Sinterklaastijd bij oudere mensen oplevert.

Juni 2023

Jenny in hommage Ramses Shaffy in Carré

Jenny Arean en Maarten Heijmans zijn twee van de artiesten die op 24 september en 23 oktober optreden tijdens een hommageavond voor Ramses Shaffy in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De avond wordt georganiseerd door het Amsterdams Kleinkunst Festival. Aanleiding is de negentigste geboortedag van de in 2009 overleden chansonnier.

Tijdens Ramses 90, zoals de avond heet, worden bekende liedjes als Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk En Bewonder, We Zullen Doorgaan en Laat Me uitgevoerd door diverse zangers, muzikanten, acteurs en spoken word-artiesten. Naast Heijmans, die in 2015 een International Emmy Award won voor zijn vertolking van Shaffy in de serie Ramses, en Arean zijn dat onder meer het Amsterdams Andalusisch Orkest, Gershwin Bonevacia, Luan Buleshkaj, Richard Groenendijk, Sarah Janneh, n00b, Flip Noorman, Meral Polat, Sabri Saad el Hamus en Lucretia van der Vloot.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival eert sinds 1989 jaarlijks artiesten die van grote betekenis zijn of zijn geweest voor de Nederlandse kleinkunst. Eerder bracht het festival al hommages aan onder andere Ivo de Wijs, Liesbeth List, Freek de Jonge, Simone Kleinsma en Jurrian van Dongen. 

Klik hier voor meer informatie.

Mei 2023

Jenny in podcast over Rob Touber

In deze podcastserie maak je kennis met archief-jager Frank Jochemsen (40) en zijn sidekick Jim Immig (32) . Ze ontdekten het verloren gewaande oeuvre van televisieregisseur en platenproducer Rob Touber (1936-1975).

Een elegante, frivole, intelligente en geestige relnicht met een grote geldings- en scheppingsdrang. Zonder deze Rob Touber zouden we Adèle Bloemendaal niet kennen, en ook in de carrières van Jenny Arean en Gerard Cox was hij van essentieel belang. Hij werkte met Willem Nijholt, André van Duin, Wim Sonneveld en Boudewijn de Groot. Alle muziek uit Toubers carriėre leek foetsie. Maar na jaren research vonden Frank & Jim een schatkist aan liedjes van dit Nederlandse omroep-icoon. In deze serie gaan ze bij iedereen langs, van Boudewijn de Groot tot Willem Nijholt, en Jenny Arean tot Gerard Cox. Overal wordt een speakertje op tafel gezet en samen luisteren ze muziek terug die jarenlang ongehoord is gebleven.

April 2023

Jenny in "Podium Klassiek"

Op zondag 23 april was Jenny te zien in het televisieprogramma "Podium Klassiek", en zong ze het lied "De mooie dingen" zingen, op de piano begeleid door Mike Boddé.

Klik hier voor meer informatie.

Maart 2023

Jenny treedt op tijdens het 5 mei concert

Jenny Arean, Trijntje Oosterhuis en Wibi Soerjadi zijn enkele van de artiesten die de nationale viering van Bevrijdingsdag op 5 mei gaan afsluiten. Ze doen dat 's avonds tijdens het traditionele concert op de Amstel in Amsterdam. Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO1, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Aan het 5 meiconcert doen ook Claude, Alain Clark met zijn vader en de uit Syrië afkomstige balletdanser en choreograaf Ahmad Joudeh mee. De optredens worden begeleid door het Orkest Koninklijke Luchtmacht. De presentatie is in handen van Dieuwertje Blok en zanger en acteur Soy Kroon. Kroon zal zelf ook enkele nummers zingen.

Klik hier voor meer informatie.

CAST

Jenny heeft een rol in de nieuwe achtdelige satirische comedy-serie CAST van Niek Barendsen en Ilse Warringa. De serie is vanaf donderdag 16 maart wekelijks om 21.15 uur bij de NTR op NPO 3 te zien en in zijn geheel op NPO Plus te streamen.

CAST is een serie over ijdelheid en ambitie, kunst en commercie, #MeToo en media. Met tal van bekende acteurs die ‘zichzelf’ spelen, zoals Elise Schaap, Pierre Bokma, Alex Klaasen, Plien van Bennekom, Mark Rietman, Jenny Arean, Willeke van Ammelrooy, Ferry Doedens, Karin Bloemen, Leo Alkemade, Imanuelle Grives, Maarten Heijmans, Joost Prinsen, Erik van Muiswinkel, Birgit Schuurman, Sosha Duysker, Maaike Martens, Ilse Warringa, Ruben van der Meer, Theo Maassen en anderen.

Klik hier voor meer informatie.

December 2022

Even Tot Hier mét Jenny Arean

De mannen van Even tot Hier hebben het seizoen afgesloten met een lied dat heel toepasselijk is voor de winterse toestanden van dit moment. Samen met Jenny bezongen ze de ijspret / het ijsleed in Nederland: 'Bukken kan niet meer!'

Niels, Jeroen en Jenny zongen op de melodie van haar klassieker Vluchten kan niet meer over stramme benen, blessures én de opwarming van de aarde. Kijkers zijn erg enthousiast over het verrassende optreden van Jenny. Vooral ook over de grove woorden die ze soms uitsprak. ‘Jenny Arean die met een stalen gezicht “Fuck, wat doet het zeer” zingt is toch echt wel weer een pareltje’, schrijft een kijker op Twitter.

September 2022

"Tv monument Jenny Arean"

Op 4 oktober wordt Jenny tachtig jaar en om dat te vieren richtte Han Peekel een ‘Tv monument’ op. Hij bespreekt hierin met Jenny haar carrière. Er komen in de uitzending ook collega’s van Jenny aan het woord, zoals Brigitte Kaandorp, met wie ze momenteel door het land toert met de voorstelling ‘Gedeelde smart’. Ook vertelt haar biograaf Xandra Knebel over Jenny’s bijzondere leven.

Het programma werd uitgezonden op 25 september.

Klik hier om de uitzending terug te kijken.

"Gewoon opnieuw"

Op maandag 19 september 2022 werd in de Kleine Komedie in Amsterdam het boek "Gewoon opnieuw" met liedteksten van Jurrian van Dongen gepresenteerd. De presentatie was in handen van Brigitte Kaandorp.

Gedurende de avond zong Jenny Arean de liedjes "Halleluja, Amen" en "De mooie dingen". Aan het eind van de avond kregen Jenny en George Groot het eerste exemplaar van het boek uitgereikt en vertelde Jurrian dat hij door de show "Neem je een apie voor me mee" wist dat hij in de theaterwereld hoorde.

Klik hier voor meer informatie.

"Gedeelde Smart" gaat door

In het theaterseizoen 2021/2022 was Jenny op toernee met Brigitte Kaandorp met de voorstelling "Gedeelde smart". Doordat door corona veel voorstellingen verplaatst moesten worden, loopt deze show door tot eind december 2022, naar verwachting zal de laatste voorstelling op 10 december 2022 in Haarlem zijn.

Klik hier voor meer informatie.

Juli 2022

Jenny en Brigitte op Waddenzeetournee

Deze zomer gaan Jenny & Brigitte op Waddenzeetournee.

Met klipper de ‘Gulden Belofte’, een tweemaster uit Monnickendam, starten ze op 8 juli 2022 in Den Helder en zeilen ze in tien dagen van Texel naar Schiermonnikoog, om via Dokkum weer huiswaarts te keren. Op alle eilanden spelen zij de voorstelling "Gedeelde Smart".

Klik hier voor meer informatie.

December 2021

Interview in de Margriet

In laatste Margriet van 2021 is een uitgebreid interview met Jenny en Brigitte te lezen. Hierin vertellen ze over de moeilijke corona-tijd, het samenwerken en mooie anekdotes uit het verleden.

Klik hier om het interview op de website van de Margriet te lezen.

September 2021

Brigitte Kaandorp gaat seizoen 2021-2022 toeren met Jenny Arean

Cabaretier Brigitte Kaandorp gaat volgend seizoen een show maken met zangeres Jenny Arean. De voorstelling gaat "Gedeelde smart" heten. Arean gaat hoogtepunten uit haar lange loopbaan zingen, Kaandorp verzorgt liedjes en conferences.

Klik hier voor meer informatie.

Mei 2021

Jenny Arean in "Klassiekers met Kleinsma"

Simone Kleinsma presenteert Klassiekers met Kleinsma voor MAX. In het programma staan de parels uit de Nederlandse kleinkunst centraal. Elke week ontvangt Simone een collega uit haar vakgebied en samen bespreken ze de mooiste liedjes uit de grote kleinkunst-schatkist die Nederland rijk is.

In een intieme studiosetting praat Simone Kleinsma met haar gasten over fragmenten uit de Nederlandse kleinkunst. Wat maakt de liedjes zo mooi, goed of ontroerend en waarom weten ze te raken? Mooie archiefbeelden worden op speelse wijze uit- en afgewisseld. Daarbij mogen anekdotes over nummers, schrijvers en uitvoerders niet ontbreken. In Klassiekers met Kleinsma worden verschillende klassiekers eens grondig afgestoft. Een aantal wordt, in een nieuwe uitvoering, ten gehore gebracht met behulp van een 6-koppige band onder leiding van Bernd van den Bos.

In deze reeks staan André van Duin, Jörgen Raymann, Brigitte Kaandorp, Jenny Arean, Stef Bos en Paul de Leeuw centraal.

Klassiekers met Kleinsma is vanaf zondag 30 mei om 21.30 uur te zien op NPO 1.

Klik hier voor meer informatie.

November 2020

Jenny in "Volle Zalen"

Op 10 november 2020 was Jenny te gast in het programma "Volle Zalen", gepresenteerd door Cornald Maas.

Actrice en zangdiva Jenny Arean (77) had al 'stilzwijgend' afscheid genomen van 'het vak', toen cabaretière Brigitte Kaandorp haar belde met de woorden 'we gaan samen iets maken, want die strot van jou willen de mensen horen.' Een unieke samenwerking tussen de twee vrouwen leek aanstaande, maar door corona is de voorstelling voorlopig van de baan. Cornald Maas zoekt Jenny Arean thuis op, waar ze de planten verzorgt en bezorgd het coronanieuws volgt, 'want ik ben natuurlijk ook niet meer de jongste'. Aan de orde komen haar samenwerking met acteur Ton Kas bij 't Schaep, de invloed van Ischa Meijer - haar ex-partner - op haar en de 'leegte die je voelt als je niet of nog maar hoogstzelden op het podium staat'. De momenten samen met dochter en kleindochter zijn dan ook meer dan welkom.

Augustus 2020

Jeroen van Merwijk, Jenny Arean en Hans Dorrestijn in nieuw seizoen Volle zalen

Op 13 oktober start het vijfde seizoen van ‘Volle zalen’ bij AVPROTROS op NPO2. Daarin zal ook te zien zijn hoe het coronavirus de culturele sector in het hart trof.

In het programma worden theaterpersoonlijkheden tijdens een belangrijke fase in hun leven gevolgd. Dit jaar zijn de zes hoofdpersonen zanger Danny Vera, actrice Olga Zuiderhoek, cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk, acteur Hans Kesting, zangeres en actrice Jenny Arean en schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn. Zij vertellen onder andere hoe zij ieder op hun eigen manier met corona worden geconfronteerd.

“Deze en andere verhalen maken de serie urgent, persoonlijk en ontroerend,” aldus presentator Cornald Maas. “De zes afleveringen laten zien wat het voor hen betekent dat ze niet meer voor volle zalen kunnen optreden, maar ook – terwijl ze de balans opmaken van hun carrières en levens – wat het hun aan inspiratie biedt – en dat is ook troostrijk.’

April 2020

FaceTime met Jenny Arean - Radio Oranje Troost TV

In april 2020 had Jenny een gesprek met Paul Haenen Klik hier om het interview terug te kijken..

November 2019

Ramses Leeft!

Begin december is Jenny te zien in de theatershow "Ramses Leeft!". Een show in samenwerking met het Metropole Orkest.

Klik hier voor meer informatie.

November 2018

Interview met Jenny door Jellie Brouwer

Op donderdag 29 november was Jenny te gast in het radioprogramma Kunststof om te vertellen over haar biografie.

Klik hier om het interview terug te kijken..

Biografie: "Jenny, een theaterleven"

Ze is een ‘rascomédienne’ genoemd, en ‘de beste chansonnière van Nederland’, ‘een knoert van een persoonlijkheid met een strot van gloedvol graniet’, ‘een gesoigneerde dame en een heerlijk volkswijf ineen’. Voor Jenny Arean hebben de recensenten door de jaren heen unaniem alle jubelregisters opengetrokken. Maar hoe kwamen al die luidkeels geprezen theaterprogramma’s tot stand, hoe ontstonden haar liedjes en conferences? Waaruit putte Jenny Arean haar inspiratie, met wie werkte ze samen, en hoe beïnvloedden haar persoonlijke en artistieke leven elkaar?

In dit boek beschrijft Xandra Knebel gedetailleerd hoe de carrière van Jenny Arean zich ontrolde, van haar eerste engagement bij Wim Kan naar de serieuze toneelrollen bij toneelgroep Ensemble, van succesmusicals als Anatevka naar de eigenzinnige programma’s die zij maakte met haar liefde Ischa Meijer, van kleinschalige liedjesprogramma’s naar grote solo-shows. De theaterloopbaan en het persoonlijke leven zijn bij weinig artiesten zo innig verweven als bij Jenny Arean. De mensen met wie ze professioneel samenwerkte – zoals bijvoorbeeld Albert Mol, Ivo de Wijs en George Groot – werden ook vrienden. Arean leeft theater.

Titel: Jenny, een theaterleven
Auteur: Xandra Knebel
Prijs: € 24,99
ISBN: 978 94 92495 54 9
Uitgave: Hardback
Verschijningsdatum: 26 november 2018

September 2018

Annie M.G. in Carré

Op 12 en 13 november treedt Jenny op in de show "Annie M.G. in Carré".

"Annie M.G.in Carré" wordt een avond vol herkenning met leuke verrassingen en Loes Luca als leading lady. Samen met Huub van der Lubbe, Jenny Arean, Anniek Pheifer, Frédérique Spigt, Dick van den Toorn, Janne Schra, de Zusjes van Wanrooy, Het Haags Matrozenkantoor en muzikaal leider Pol Vanfleteren maakt zij er ongetwijfeld een spetterende avond van.

Klik hier voor meer informatie.

Mei 2018

Jenny Ridder in de orde Nederlandse Leeuw

Op donderdag 27 april is Jenny benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zij kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

"Aanstormend talent zien u als een voorbeeld", "Schaap met duizend poten zou uw café moeten heten" en "uw publiek laat zich aan het lachen maken, laat zich inspireren en ontroeren", zijn een aantal quotes uit de toespraak van Van Aartsen.

Reactie van Jenny: "Ik ben een rood meisje, ik heb weinig met lintjes, maar als je ze krijgt en de mensen die je voordragen brieven gaan schrijven en je krijgt dat te horen, dat is dan weer hartstikke leuk."

Op 1 mei schreef Joost Prinsen in zijn colum in het Haarlems Dagblad "Hoger kun je nauwelijks stijgen in ons land. Een oertalent".

Jenny in hommage Robert Long

Op 22 oktober 2018 zou Robert Long 75 jaar zijn geworden: een mooi moment om hem te eren voor zijn onvergetelijke bijdrage aan het Nederlandse lied. In Uit liefde en respect brengen 12 topartiesten onder leiding van het Metropole Orkest zijn Nederlandstalige repertoire opnieuw ten gehore, in het Luxor theater Rotterdam op 22 en 23 oktober 2018.

Klik hier voor meer informatie.

December 2017

Jenny Arean speelt hoofdrol in film

Begin maart is Jenny te zien in de telefilm "Gewoon vrienden", die vertelt over twee jongens van begin twintig die verliefd op elkaar worden. Arean speelt de Amsterdamse oma van een van de twee geliefden.

De andere hoofdrollen in "Gewoon vrienden" worden gespeeld door de jonge acteurs Majid Mardo en Josha Stradowski. De telefilm is op 7 maart te zien op NPO3. De reeks telefilms van 2018 gaat van start op 14 februari.

Klik hier voor meer informatie.

September 2017

Jenny in ’Want er komen andere tijden’

Van woensdag 27 tot vrijdag 29 september is Jenny te zien en te horen in "Want er komen andere tijden" in de Kleine Komedie in Amsterdam. Een knetterende, van idealen zinderende avond over het protest. Met liedzangers, cabaretiers, journalisten en noem maar op.

Meer informatie is te vinden op de website van de Kleine Komedie.

Jenny in ’De Oase Bar’

Jenny Arean was op zaterdag 9 september met onder anderen Gerard Cox, Joke Bruijs en Tony Neef te zien in de voorstelling ’De Oase Bar’ in De Doelen in Rotterdam.

Theatervoorstelling De Oase Bar komt terug. Vorig jaar stonden Gerard Cox en Joke Bruijs al op de planken en na het enorme succes is er nu een nieuwe show: 'De Oase Bar geeft een feestje'.Ook dit seizoen spelen Joke Bruijs en Gerard Cox weer de hoofdrol in een theatervoorstelling over deze voormalige Rotterdamse bar. En ook in dit seizoen komen er weer veel artiesten langs onder wie Ron Brandsteder, Mini & Maxi, Jacques Herb, Jenny Arean, Harry-Jan Bus, Tony Neef, Jan Kooijman en Bastiaan Ragas. De voorstelling ging op 9 september 2017 in première in De Doelen. Tot december wordt er iedere maand 2 keer gespeeld.

Klik hier voor meer informatie.

Mei 2017

Harry Bannink Podcast

OP 27 februari 2017 is Jenny Arean geïnterviewd voor de Harry Bannink Podcast. In de podcast komen de tekstschrijvers, acteurs, musici en programmamakers die met hem samenwerkten aan het woord, zoals Hans Dorrestijn, Henny Vrienten, Joost Prinsen, Aart Staartjes, Jenny Arean, Willem Nijholt en vele, vele anderen. Met hen luistert Gijs Groenteman naar de liedjes die ze samen met Harry Bannink hebben gemaakt – de onvergetelijke klassiekers én de vergeten meesterwerken.

Harry Bannink (1929-1999) was een bescheiden man en een groot componist. Samen met Annie M.G. Schmidt maakte hij zeven grote musicals, hij liet het hele land meezingen met Ja Zuster Nee Zuster, componeerde talloze liedjes voor Klokhuis, Sesamstraat, De Stratemakeropzeeshow, JJ de Bom, Farce Majeure en ’t Schaep met de 5 pooten. Hij schreef vele hits voor Wim Sonneveld, Frans Halsema, Conny Stuart en Joost Prinsen.

De website: degroteharrybanninkpodcast.blogspot.nl/.

Podcast met Jenny: soundcloud.com/user-214587208/dghbp-afl02-jenny-arean.

 

Klik hier om oudere berichten te lezen.