On Golden Pond

"On Golden Pond" is oorspronkelijk een stuk uit 1979, dat een aantal jaar later is verfilmd. Onder andere Katherine Hepburn en Jane Fonda speelden hoofdrollen in de film, die vele prijzen won. De film "On Golden Pond" verscheen in 1981 met Henry Fonda, Katherine Hepburn en Jane Fonda in de hoofdrollen. Fonda won voor de vertolking van Norman (de rol die Van der Vlugt gaat vertolken) een Oscar.

Cabaretier Paul van Vliet vertaalt en bewerkt in opdracht van theaterproducent Niehe Van Lambaart en regisseur Peter Tuinman het script van de theatervoorstelling On Golden Pond. Het stuk dat een verjaarsdags cadeau is voor hoofdrolspeler Bram van der Vlugt die volgend jaar 80 wordt, is een bewerking van de met drie Oscars bekroonde film geschreven door Ernest Thompson.

Theaterproducent Erwin van Lambaart: “Ik ben enorm trots dat Paul het verzoek tot vertaling van On Golden Pond heeft aangenomen. Het is de allereerste keer in zijn roemrijke carrière dat hij zoiets doet. Hij is al vaak voor dergelijke werkzaamheden gevraagd, maar heeft daar nooit gehoor aan gegeven. Zijn warme gevoel voor taal en het feit dat hij als acteur en cabaretier diepgaand weet hoe het is om op het toneel met tekst om te gaan is van grote toegevoegde waarde voor de voorstelling.

Paul van Vliet: “Ik heb het niet alleen vertaald, maar het ook bewerkt naar een meer hedendaagse versie. Het is een prachtig script, en ik heb er met heel veel plezier aan gewerkt. .”

Het verhaal

On Golden Pond laat op ontwapenende wijze zien hoe krachtig, maar ook gecompliceerd familiebanden kunnen zijn. Ethel (Jenny Arean) ziet hoe haar man Norman, (Bram van der Vlugt) minder onthoudt en af en toe in de war is. Ze nodigt ter ere van zijn 80-jarige verjaardag hun dochter Chelsea uit, die zij jarenlang niet hebben gezien, met haar verloofde en stief(klein)zoon. Spannend, want de relatie tussen Norman en zijn dochter is stroef en ongemakkelijk. De puber daarentegen blijkt het na verloop van tijd, heel goed te kunnen vinden met zijn ‘opa’. Jaloersmakend goed, vindt Chelsea. Zij voelt tussen haar vader en haar stiefzoon de band die zij nooit gehad heeft, maar waar zij haar hele leven wel naar heeft verlangd.

De Cast

Jenny Arean - Ethel Taylor
Bram van der Vlugt - Norman Taylor

Regie: Peter Tuinman

Het stuk ging in januari 2014 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en was daarna in verschillende Nederlandse theaters te zien.